Norgesrekord på havabbor

Dette ble skrevet av Artur Klavins etter han tok norgesrekord på havabbor i august 2023.
Artur er en allsidig og dyktig fisker som blant annet i flere år har vært i toppen i konkurransen “Havfisker’n”
Han var ett naturlig valg når vi valgte ut testfiskere.

“Jeg har lenge vært interessert i å få smak og lukt på kunstige agn. Jeg har trua på at det er en stor fordel med med baits som ikke bare ser ut som mat, men også lukter og smaker som mat. Spesielt silikonjigger, de lukter gummi. Og hvis vi mennesker kjenner at jiggene lukter gummi kan garantert fisken lukte det.

 Jeg begynte for alvor å lete etter luktstoff til kunstige baits etter min første tur etter havabbor i mai. Det var fire følgefisk i løpet av fiskedagen og de smakte såvidt på jiggen. Om den hadde luktet som mat hadde kanskje minst en av de tatt skikkelig. Heldigvis hadde Sturla noe til testing og jeg takket gladelig ja til å teste Gobble. Jiggene ble lagt i matbokser og ziplockposer med Gobble. Begge lukstoffene, den gangen het de BM2,5 og SV.

 (Anmerkning: Man trenger ikke la jiggene ligge lenge i sausen fra Gobble. Den kan også taes på når fisket starter og vil også da holde lenge (mange kast), men selvfølgelig ikke like lenge som når man virkelig marinerer gummien).

Det tok en stund før neste havabbortur, som var i august. Jiggene hadde da ligget i luktstoff i to mnd og luktet godt og lenge.

Jeg fikk en fisk på 63 cm på første turen og var veldig fornøyd. Hadde 1 blanking etter det uten å se eller kjenne fisk. På tredje turen smalt det skikkelig: en brutal fisk på 76 cm og 5 kg. Ny pers med god margin på en plass jeg kun har fått mindre fisk før.

I slutten av august var det meldt fint vær og jeg og min sønn tok en litt lengre kjøretur etter havabbor. Det var i et stort område, til dels vanskelig fiske, men området huser stor fisk. Og for en tur det var! Turen leverte årets fisk for meg (kanskje livets beste fangst på stang), og antagelig også en av årets beste fisk for min sønn.

Vi kom på plass fredags kveld, satt opp teltet. Jeg sto opp tidlig og var klar til å fiske kl 07.00 mens junior sov. Det skjedde ikke noe spennende i denne tiden. Kun en liten lyr. Junior våknet ca kl 10.00, vi spiste frokost og var klare for fiske. Junior hadde et skikkelig napp rundt 12-tiden og etter en kort, men heftig fight landet han sin største havabbor på 65 cm og 2,8 kg. Turen var reddet allerede.

Vi fortsatte å fiske, men det skjedde ikke noe særlig. Fisket av et stort område uten et napp. Junior var ferdig å fiske, og bare hvilte i båten. Og det skjønner jeg godt. De fleste hadde gitt opp, men jeg er veldig sta så lenge jeg vet hva jeg driver med, og så lenge jeg har trua. Og jeg hadde trua. Heldigvis vet junior at vi ikke drar tidlig hjem, og er vant med det, og trives godt med det. Rundt kl 19.00 fikk jeg endelig ett napp, fisken var rolig men kjentes veldig tung.

Det var ikke noen lange og eksplosive utras, men kampen var rolig og lang.

Og for en fisk det var, den var gigantisk. Jeg visste med en gang at det blir ny pers med god margin, men skjønte først hvor diger den faktisk var når jeg la den på målebåndet:

Ufattelige 92 cm og 6,48 kg. Altså norgesrekord på en fisk som mange sportsfiskere og fluefiskere fisker etter. Vanskelig å begripe. Nå den er godkjent som norgesrekord.


Siden den dagen jeg testet Gobble har jeg aldri fisket med jigger uten lukt. Jeg er helt overbevist at lukt på baits har gitt flere og større fisk.

Jeg har også landet 3 stk mindre havabbor på 47 til 55 cm. Og mange små lyr. Lyr er en sann plage på havabborfiske når jiggene nettopp er tatt ut av boksen og lukter sterkt.

Til og med 40 cm fisk klarer å svelge 17 cm lange shads. Dette beviser at også lyr liker lukt…

Og som avslutning: Gobble gir uten tvil en positivt effekt på fiske med kunstige baits, men en må fortsatt fiske riktig og på rett plass. Da kan lukt og smak gi mer napp og forhåpentligvis flere og større fisk."

(Og for de som måtte lure, alle fiskene her fikk svømme videre. Havabbor-bestanden er sårbar og vi mener man bør sette tilbake de store eksemplarene).

 

Forrige
Forrige

Folket har talt: Brukerundersøkelse!

Neste
Neste

Hvordan fiske kveite?